Powered by
es UCI World Cup Benidorm ME
WorldTeam Women 19 Jan '25
1/1
au Santos Tour Down Under
WorldTeam Men 21 Jan '25 - 26 Jan '25
1/6 Prospect › Gumeracha 150km
2/6 Tanunda › Tanunda 128km
3/6 Norwood › Uraidla 147km
be UCI World Cup Maasmechelen ME
WorldTeam Women 25 Jan '25
1/1
au Cadel Evans Great Ocean Road Race - Men
WorldTeam Men 02 Feb '25
1/1
ae UAE Tour Women
WorldTeam Women 06 Feb '25 - 09 Feb '25
1/4 Stage 1
2/4 Stage 2
3/4 Stage 3
om Muscat Classic
WorldTeam Men 07 Feb '25
1/1 Al Mouj › Al Bustan 174km
om Tour of Oman
WorldTeam Men 08 Feb '25 - 12 Feb '25
1/5 Bushar › Bimmah Sink Hole 170km
2/5 Al Rustaq Fort › Yitti Hills 203km
3/5 Fanja › Eastern Mountain 181km
es Clásica Jaén
WorldTeam Men 17 Feb '25
1/1

Roest wint WK allround na enerverende slotdag, Kramer naast podium

Patrick Roest heeft voor het eerst in zijn carrière het WK allround gewonnen. De 22-jarige schaatser van Team LottoNL-Jumbo hield na een zeer enerverend toernooi de Noor Sverre Lunde Pedersen en landgenoot Marcel Bosker achter zich. Negenvoudig kampioen Sven Kramer is met een vierde plek net naast het podium geëindigd.

Roest begon als leider aan de tweede dag van het WK allround. De 1500 meter stond als eerst op het programma in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Roest finishte als tweede op die afstand in 1.49,87. De Nederlander verloor behoorlijk veel tijd op de snelle Pedersen, waardoor hij op de 10 kilometer ruim zeven seconden moest goedmaken. Sven Kramer legde de afstand af in 1.50,62 en keek tegen een gat van zestien seconden aan. Alles kwam op de 10 kilometer neer.

Val

Roest startte in de een na laatste rit. Hij schaatste stabiel en finishte in 13.44,94, uiteindelijk goed voor de tweede plek. In de slotrit was Pedersen de uitdager van Kramer. De Noor nam al snel afstand van Kramer en leek onbedreigd naar zijn eerste wereldtitel te schaatsen. Totdat het enkele ronden voor het einde helemaal mis ging voor Pedersen. De Scandinaviër maakte een fout in de bocht, ging onderuit en belandde in de kussens. Hij krabbelde weer overeind, maar Kramer was hem inmiddels gepasseerd. Uiteindelijk trok Pedersen in de rit toch aan het langste eind. Kramer finishte in 14.05,70, terwijl Pedersen in 14.00,60 eindigde. Daardoor verloor de Noor teveel tijd, waardoor Roest uiteindelijk de eindoverwinning pakte.

“Ik kan het zelf bijna niet geloven”, vertelt Roest, die in oktober nog zijn arm brak, na afloop. “Het is heel vet om hier wereldkampioen allround te worden.” Hij wilde alles eruit halen wat erin zat. “Dat is gelukt. Dit was voor mij de perfecte 10 kilometer. Ik denk zelfs dat als ik deze rit binnen had geschaatst, het mijn snelste tijd ooit was geweest. Zo vlak en afbouwend heb ik deze afstand nog nooit gereden.”

Roest schrok van de val van Pedersen. “Ik zag het zelf niet. Ik hoorde het publiek dat er wat gebeurde. Ik keek op het grote scherm en toen zag ik hem in de boarding liggen. Ik dacht: ‘hij moet opstaan, anders ben ik gewoon wereldkampioen’. Dus eigenlijk overheerste het ongeloof. Het is wel jammer voor Sverre, hij reed een geweldig toernooi.” Toen Roest werd gehuldigd, besefte hij het pas echt. “Op het podium merkte ik hoe bijzonder het is om, zeker hier in Amsterdam met al die mensen, wereldkampioen allround te worden.”

Kramer

Zijn ploeggenoot Kramer kwam er niet aan te pas. “Ik kijk nog steeds op tegen Sven”, vertelt Roest die vorig jaar tweede werd achter Kramer. “Ik train al drie jaar met hem. Hij blijft voor mij een held, zeker als je ziet hoeveel titels hij heeft gewonnen. Hij reed dit weekend misschien niet naar zijn kunnen. Maar ik denk dat als wij samen weer een goede zomer draaien, dat we er de volgende winter gewoon weer staan.”

Voor Kramer liep het toernooi uit op een teleurstelling. “Ik rijd gewoon niet lekker. Dat doe ik al een tijdje niet.” Hij hoopte op de eerste dag van het WK allround afstand te nemen op zijn concurrenten “Door omstandigheden lukte dat niet. Daardoor zat ik op de 1500 meter niet in de laatste paar en ontglipte het me een beetje. Daarna liep de 10 kilometer voor geen meter.”

Toen Pedersen viel, ging Kramer “vol gas”. “Toen ging ik voor het podium. Alleen ik voelde dat Pedersen snel achter me zat. Daarom stopte ik, anders raakte Patrick misschien zijn leidende positie kwijt.” Die keuze was makkelijk voor de pupil van Jac Orie. “Ik train al een paar jaar elke dag met Patrick. Ik wilde niet als haas voor Pedersen fungeren. We hebben veel aan elkaar te danken en daar plukt Patrick nu de vruchten van”, besluit Kramer.

Roest kan terugkijken op een zeer succesvol seizoen. Op de Olympische Spelen behaalde hij het zilver op de 1500 meter en het brons op de ploegenachtervolging.

Volgend weekend staat voor Team LottoNL-Jumbo met de World Cup in Minsk de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma.

Related updates