Powered by
es UCI World Cup Benidorm ME
WorldTeam Women 19 Jan '25
1/1
au Santos Tour Down Under
WorldTeam Men 21 Jan '25 - 26 Jan '25
1/6 Prospect › Gumeracha 150km
2/6 Tanunda › Tanunda 128km
3/6 Norwood › Uraidla 147km
be UCI World Cup Maasmechelen ME
WorldTeam Women 25 Jan '25
1/1
au Cadel Evans Great Ocean Road Race - Men
WorldTeam Men 02 Feb '25
1/1
ae UAE Tour Women
WorldTeam Women 06 Feb '25 - 09 Feb '25
1/4 Stage 1
2/4 Stage 2
3/4 Stage 3
om Muscat Classic
WorldTeam Men 07 Feb '25
1/1 Al Mouj › Al Bustan 174km
om Tour of Oman
WorldTeam Men 08 Feb '25 - 12 Feb '25
1/5 Bushar › Bimmah Sink Hole 170km
2/5 Al Rustaq Fort › Yitti Hills 203km
3/5 Fanja › Eastern Mountain 181km
es Clásica Jaén
WorldTeam Men 17 Feb '25
1/1

Een kijkje in het succes van Roglic: wat ervoor nodig is om klassementen te winnen

Een goede klassementsrenner moet meerdere eigenschappen hebben. Waaronder goed bergop en goede tijdritten kunnen rijden. Daarnaast is het belangrijk om een sterk team te hebben en één tot drie weken (in grote rondes) gefocust te kunnen blijven.

Er is nog een eigenschap waaraan een goede klassementsrenner moet voldoen: een lage VLamax.. Deze fysiologische waarde was de afgelopen twintig jaar een geheim wapen voor coaches. Sinds dit jaar werkt Team LottoNL-Jumbo samen met INSCYD, een software waarmee de progressie van de renners en trainingseffecten gemonitord worden. Het geeft een grondig beeld van de conditie van de renners, evenals de sterktes en zwaktes. Hiermee kan het team onder meer de VLamax monitoren. 

“In het wielrennen konden we lang de VLamax, de lactaatproductie per seconde, niet meten”, vertelt Marc Lamberts, de trainer van Primoz Roglic. “Maar met INSCYD is dit wel mogelijk en zeer bruikbaar voor Primoz. Het eerste jaar dat ik met hem werkte, in 2016, zagen we dat hij goed zou kunnen zijn in tijdritten, vooral prologen. Hij kon in korte tijd veel kracht produceren. Maar hij was niet goed genoeg om klassementsrenner te zijn of met de beste renners bergop te fietsen.” 

In januari bleek uit metingen dat Roglic zijn VLamax wat te hoog was om lang met de beste klimmers mee te kunnen. Het bleek ook dat als zijn VLamax lager zou worden, hij een goede klassementsrenner zou kunnen worden. De Sloveen zou 15 watt verhogen op zijn anaerobe drempel. In een klim van dertig of veertig minuten, betekent dit heel veel.

“We hebben Primoz in aanloop van de Tour na hij de Ronde van Romandië won getest,” vertelt Lamberts. “Ons doel was om zijn VOmax zo hoog mogelijk te houden, maar aan de andere kant zijn VLamax te verlagen. En dat hebben we zes weken voor de start van de Tour gedaan.”

Eigenlijk zou Roglic pas volgend jaar en in 2020 voor het klassement gaan in een grote ronde. Dit jaar was vooral een test om te zien of hij het drie weken vol zou kunnen houden. Het doel was om dit jaar een etappekoers van een week te winnen. Met de Ronde van het Baskenland, de Ronde van Romandië en de Ronde van Slovenië is dit doel meer dan geslaagd.

“Ik denk dat hij in de toekomst 1 tot 2 procent kan verbeteren”, aldus zijn coach. “Hij kan voor het podium gaan in de Tour of in een van de andere grote rondes.” Het eerstvolgende belangrijke doel voor de Sloveense renner is het WK in Innsbruck.

VLamax. is het maximaal glycolitisch vermogen. Dat is de capaciteit van het lichaam om energie te produceren door de afbraak van glucose.  

VOmax is het maximaal aeroob vermogen. Dat is de capaciteit van het lichaam om energie te produceren door brandstof (voornamelijk vetten en suikers) te verbranden met het gebruik van zuurstof. 

Related updates