Vechten tegen jetlag

Over een paar dagen is het zover. Dan begint het seizoen 2016 officieel met de Tour Down Under. Het is geen onbelangrijke wedstrijd want de etappekoers maakt deel uit van de WorldTour. Na een lange vliegreis kwamen Tjallingii, Roglic, Battaglin, Tankink, Keizer en Lindeman aan in Adelaide waar het 9,5 uur later is. George Bennett voegde zich iets later bij het team. Voor de Nieuw-Zeelander betekende de reis naar Adelaide 2,5 uur tijdverschil. Jetlag is dus de grootste vijand van de renners en hun sportieve prestaties.

Team LottoNL-Jumbo ontwikkelde daarvoor een jetlag protocol dat de renners gebruiken om sneller te acclimatiseren en fitter aan de start te staan van de Tour Down Under.

“Je kijkt voordat je aan de reis begint naar het tijdverschil”, vertelt Martijn Keizer. “Als je om 20.00 uur ’s avonds aankomt op de plaats van bestemming dan weet je dat je niet de hele vlucht moet slapen, want dan slaap je daar niet meer. Ook moet je niet te zwaar eten en veel drinken. De eerste dagen is het gevoel op de fiets een beetje raar omdat het in Adelaide wel 10 uur ’s ochtends is maar in je hoofd is het nog steeds middernacht Nederlandse tijd.”

De renners pasten hun slaapritme al aan in Europa om zo de stappen naar een andere tijdzone minder heftig te maken.

“Je vliegt tegen de tijd in en dat is altijd het ergste. De tweede nacht is altijd het moeilijkste”, zegt Maarten Tjallingii. “Na de derde nacht in Australië gaat het wel weer. Je bent alleen altijd erg vroeg wakker. Vorig jaar had ik een week nodig om te acclimatiseren. Ik heb thuis veel gedaan en ben ook moe in het vliegtuig gestapt zodat ik het Australische ritme met slapen gelijk kon oppakken.”

Zondag 17 januari starten de renners in People’s Choice Classic, een straatcriterium over een afstand van 51km. De Tour Down Under start twee dagen later op 19 januari met een etappe van 130 kilometer.  

Related updates